Triplex καρδιάς

Το triplex καρδιάς (υπερηχογράφημα καρδιάς) είναι μία απεικονιστική, μη επεμβατική εξέταση της καρδιάς. Συνοπτικά, με την χρήση υπερηχητικών μηχανικών κυμάτων μπορούμε να βλέπουμε σε πραγματικό χρόνο την καρδιά και τα μακροσκοπικά χαρακτηριστικά αυτής, όπως τις διαστάσεις των δομών της (ανατομία) και την λειτουργική απόδοση αυτών (φυσιολογία).

Οι εικόνες αυτές μπορούν να μας βοηθήσουν στην διερεύνηση των συμπτωμάτων ενός ασθενούς, στην παρακολούθηση της ανταπόκρισης στην θεραπεία, ή ακόμη και στον καταλληλότερο καθορισμό της θεραπείας. Η μελέτη αυτή αποθηκεύεται και μπορεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς για το ίδιο άτομο στην διάρκεια του χρόνου.

Για αυτόν τον λόγο, είναι σημαντικό να είναι πλήρης και άρτιας ποιότητος, αν πρόκειται να ανιχνεύσει κάποια επιδείνωση/αλλαγή με ακρίβεια, αξιοπιστία, και το συντομότερο δυνατό. Αυτό είναι ιδιαιτέρως σημαντικό στην διερεύνηση των βαλβιδοπαθειών, αλλά ως γενικός κανόνας ισχύει για όλες τις καρδιακές καταστάσεις που μπορεί κανείς να μελετήσει.

Το triplex καρδιάς διενεργείται με την βοήθεια ενός μηχανήματος, του μορφομετατροπέως (transducer), ο οποίος λειτουργεί αρχικά ως πομπός ηχητικών κυμάτων υψηλής συχνότητας (υπέρηχοι) και αργότερα ως δέκτης των αντανακλάσεων αυτών των κυμάτων από τους διαφορετικούς ιστούς του σώματος. Το μηχάνημα αυτό τοποθετείται στον θώρακα, στέλνοντας τους υπερήχους μέσω των μεσοπλεύριων διαστημάτων προς τις καρδιακές κοιλότητες και βαλβίδες.

Η χρήση ιατρικών υπερήχων είναι πολύ καλά μελετημένη εδώ και δεκαετίες και δεν έχει προκύψει καμία ένδειξη πιθανών παρενεργειών/επιπλοκών για τον εξεταζόμενο. Η εξέταση δεν έχει κάποια συγκεκριμένη απόλυτη αντένδειξη, είναι γενικώς καλά αποδεκτή από τους ασθενείς, είναι μικρού κόστους και χωρίς ιδιαίτερες επιπλοκές.

Δεν χρειάζεται συγκεκριμένη προετοιμασία για την εξέταση. Η διάρκεια της εξέτασης ποικίλλει ανάλογα με τις τεχνικές δυσκολίες, καθώς και με τον βαθμό δυσκολίας του κλινικού προβλήματος, αλλά ακόμη και μία τυπική φυσιολογική μελέτη (πρέπει να) διαρκεί περίπου μισή ώρα προκειμένου να είναι πλήρης.

Πηγή:  https://blog.doctoranytime.gr

Τεστ Κοπώσεως

Η δοκιμασία κόπωσης, γνωστή και σαν "τεστ κόπωσης" ή "δοκιμασία κυλιόμενου τάπητα", χρησιμοποιείται από τους ιατρούς για να καθοριστεί πόσο καλά λειτουργεί η καρδιά του ασθενούς κατά την φυσική δραστηριότητα. Όταν η καρδιά αντλεί εντονότερα αίμα κατά την διάρκεια της άσκησης, η δοκιμασία κόπωσης μπορεί να αποκαλύψει προβλήματα όπως κακή παροχή αίματος στις στεφανιαίες αρτηρίες. Αυτά τα προβλήματα μπορεί να μην είναι εμφανή στην ήπια σωματική δραστηριότητα. Το τεστ κοπώσεως επίσης βοηθά τον ιατρό να συστήσει στους ασθενείς τον καλύτερο τρόπο φυσικής δραστηριότητας τους.

Τυπικά το τεστ κόπωσης περιλαμβάνει περπάτημα σε κυλιόμενο τάπητα ή στατικό ποδήλατο, ενώ παρακολουθείται η αναπνοή, η αρτηριακή πίεση και η καρδιακή συχνότητα του ασθενούς.

Σύμφωνα με το American Heart Association, «το τεστ κόπωσης μπορεί να δείξει εάν υπάρχει μειωμένη παροχή αίματος στις αρτηρίες που πηγαίνουν στην καρδιά (στεφανιαίες αρτηρίες).»

Κάποιοι ασθενείς μπορεί να μην μπορούν να αθληθούν σε φυσιολογικό τεστ, για παράδειγμα άτομα με αρθρίτιδες ή συγκεκριμένες αναπηρίες των άκρων. Υπάρχει ένα άλλο τεστ, η φαρμακολογική δοκιμασία (χημική) κόπωσης, όπου ο ιατρός χορηγεί στον ασθενή φάρμακα που κάνουν την καρδιά να λειτουργεί εντονότερα, όπως κατά την διάρκεια άσκησης.

Πηγή:  http://www.e-cardio.gr/

Holter Ρυθμού

Το  Holter ρυθμού είναι ένα φορητό καταγραφικό της ηλεκτρικής δραστηριότητας της καρδιάς. Είναι δηλαδή μια συσκευή που συλλέγει και αποθηκεύει  ένα συνεχές ηλεκτροκαρδιογράφημα διάρκειας τουλάχιστον 24 ωρών.

Το όνομα του  το οφείλει  στον Αμερικάνο φυσικό   Norman J. Holter  που το επινόησε το 1949. Αποτελείται από την κυρίως συσκευή που φέρει την μπαταρία και 3 έως 10 καλώδια που με αυτοκόλλητα θα προσαρμοστούν σε συγκεκριμένες περιοχές του θώρακα σας.

Όταν ο ιατρός σας κρίνει ότι τα συμπτώματα σας μπορεί να οφείλονται σε αρρυθμίες και δεν είναι δυνατόν να τεθεί διάγνωση με το απλό καρδιογράφημα.

Αν παρουσιάζετε ταχυκαρδίες, “φτερουγίσματα”,  προλιποθυμικά ή λιποθυμικά επεισόδια ο ιατρός σας θα ζητήσει ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα.

Αν κατά την διάρκεια του ηλεκτροκαρδιογραφήματος παρουσιάζετε τα προαναφερόμενα συμπτώματα τότε μπορεί να τεθεί ή να αποκλειστεί η διάγνωση μιας αρρυθμίας. Πολύ συχνά όμως τα συμπτώματα αυτά είναι μικρής διάρκειας και σπάνια, οπότε για την σωστή τους διερεύνηση θα χρειαστεί μια παρατεταμένη παρακολούθηση της καρδιάς σας με μια συσκευή Holter. Ανάλογα με την σπανιότητα των συμπτωμάτων μπορεί να χρειαστεί 24ωρη ή πολυήμερη παρακολούθηση .

Τα δεδομένα που συλλέγονται από την συσκευή πρέπει να αναλυθούν από καρδιολόγο με την βοήθεια ειδικού διαγνωστικού προγράμματος και να συγκριθούν με τις σημειώσεις σας. Η διαδικασία αυτή απαιτεί αρκετή ώρα, γι’αυτό η γνωμάτευση του ιατρού δίνεται συνήθως την επόμενη ημέρα. Τα αποτελέσματα της εξέτασης πρέπει να συνεκτιμηθούν από τον θεράποντα καρδιολόγο για την καλύτερη αντιμετώπιση του προβλήματος σας.

Πηγή:  https://blog.doctoranytime.gr

Προαθλητικός έλεγχος

Kάθε παιδί πριν την έναρξη οποιασδήποτε αθλητικής δραστηριότητας (ακόμα και σε σχολικό επιπέδο), θα πρέπει να υποβάλλεται σε προαθλητικό έλεγχο.

Ο έλεγχος αυτός δεν σημαίνει ότι θα αποτρέψει ένα παιδί, εφόσον διαγνωστεί με πρόβλημα στην υγεία του, να απέχει από την άθληση, αντίθετα θα πρέπει να γνωρίζει το ίδιο, ο γονιός και ο προπονητής την «αδυναμία» ώστε να προστατευτεί κάνοντας ειδική γυμναστική.

Ο προληπτικός καρδιολογικός έλεγχος είναι μια πρακτική που εφαρμόζεται μαζικά σε παλαιούς και νέους αθλητές, εδώ και πολλές δεκαετίες, σε χώρες του εξωτερικού και προσφάτως και στην χώρα μας, προς αποφυγή αιφνίδιου θανάτου κατά την άθληση, ο οποίος αποτελεί, ένα πολύ σπάνιο, (0.6:100.000 αθλούμενους ανά έτος) αλλά υπαρκτό, τραγικό γεγονός.

Ο σκοπός του προαθλητικού καρδιολογικού ελέγχου όμως, έχει επιπλέον στόχο τη διάγνωση παθολογικών καταστάσεων που δεν αποκλείουν την πλήρη ή με περιορισμούς αθλητική δραστηριότητα, αλλά απαιτούν ειδικές προφυλάξεις και παρακολούθηση.

Ένας πλήρης καρδιολογικός έλεγχος θα πρέπει να περιλαμβάνει:

1. Λήψη ατομικού και οικογενειακού ιστορικού

2.Κλινική εξέταση

3.Διενέργεια ηλεκτροκαρδιογραφήματος ακόμα και έγχρωμου υπερηχογραφήματος καρδιάς, τα ευρήματα του οποίου, θα καθορίσουν εάν χρειάζεται παραπομπή σε περαιτέρω εξετάσεις, όπως το Holter Ρυθμού (24ωρη ηλεκτροκαρδιογραφική παρακολούθηση), το τεστ κοπώσεως, και άλλες πιο ειδικές εξετάσεις, οι οποίες μπορούν να διαλύσουν ή να επιβεβαιώσουν τις όποιες υποψίες ύπαρξης καρδιολογικού προβλήματος.

Ο καρδιολογικός έλεγχος στα παιδιά είναι πολύ σημαντικός, γιατί παρ’ όλο που τα παιδιά αποτελούν μια πληθυσμιακή ομάδα, όπου οι καρδιαγγειακές παθήσεις εμφανίζονται σε πολύ χαμηλή συχνότητα, εν τούτοις η τυχόν ύπαρξής τους έχει τεράστιο οικογενειακό και κοινωνικό αντίκτυπο.

Είναι λάθος να ζητούν οι γονείς από τον καρδιολόγο την πιστοποίηση ότι μπορούν να αθλούνται τα παιδιά τους χωρίς οι ιατροί να τα έχουν εξετάσει και να θυμώνουν όταν αυτοί το αρνούνται.

Σε γενικές γραμμές, ο καρδιαγγειακός έλεγχος θα πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε 2 χρόνια ή και συντομότερα σε νεαρούς – γρήγορα – αναπτυσσόμενους αθλητές και θα πρέπει να γίνεται από καρδιόλογο και μόνο καρδιολόγο.

Πηγή:  https://blog.doctoranytime.gr

ΚΑΡΑΤΣΕ Στ. ΜΑΡΙΑ md, msc

Ειδικός Καρδιολόγος

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ:

Βασιλικής Ταβάκη 36, 57001, Θέρμη

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:

karatsem@gmail.com

2311294621, 6984856764